23 Ağustos 2015 Pazar

Kimyasal Gübreler Tarım Arazilerini Çoraklaştırıyor!


Kimyasal Gübreler Tarım Arazilerini Çoraklaştırıyor!


“Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak.” diye bir atasözü vardır. Bu gidişle ne Dimyat kalacak, ne pirinç, nede bulgur.

İnsanoğlu teknolojiyi işlerini kolaylaştırmak, daha kolay para kazanmak, daha fazla…, daha fazla…. İçin kullanmaktan vaz geçip, daha fazla korumak için kullanmadığı sürece artık hiçbir şeyi düzeltemeyiz. Kimyasal gübreler daha fazla verim için kullanılırken artık ekildiği toprağı çöl haline getiriyor. Sebep olduğu hastalıkları daha önce anlatmıştım. Ancak yakında ekilecek toprak bırakmayacak.


Suyun, toprağın, floranın Ph’ı nötr olarak derecelendirilir. Yani 6.8 ile 7 Ph arasıdır. Bu asitlik derecesinde canlılar yaşayabilir. Mide Ph’ımız ise sağlıklı çalışması için gerekli 3.5-4 Ph seviyesindedir. Toprağın Ph’ı Turnusol Kağıdıyla ölçülebilir.

Kimyasal gübre pratik ve faydalı gibi görünmesine rağmen zararı daha fazladır.



1- Kimyasal gübrenin kullanıldığı toprakta, temas ettiği tüm alanda yaşayan canlılar ölür.

2- Toprakta bulunan elementlerle tepkimeye girerek, farklı kimyasal maddeler oluşturur.

3- En önemlisi ise  Bazı gübrelerin asidik oluşudur. Amonyum sülfatlı gübreler asidiktir. Yani Ph’ları çok düşüktür. Kimyasal gübre kullanıldıkça toprağın Ph’ı düşmeye devam eder. 7 civarı olması gereken Ph’ı, 3/4 seviyelerine düşer. 4 Ph’lı bir toprakta çok az canlı yaşar. Toprağın toprak özelliği taşıması için solucan olması, böcek olması, parazitlerin olması gerekir. Bu canlılar olmaz ise tüm verimini ve analığını kaybeder.


İyi terbiye edilmiş, bekletilmiş, nematot gibi zararlı bekterileri ölmüş bir hayvansal gübre de toprak için faydalı bir çok canlı bulunur. Sürdürülebilir tarım için en ideali hayvansal gübrelerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder