23 Ağustos 2015 Pazar

Kimyasal Gübreler Kanser Yapar!





Kimyasal Gübreler Kanser Yapar!


Ülkemizde 1960 yıllardan önce kimyasal gübre kullanımı hiç yok denilecek kadar azmış. Ekinler bakımsızlıktan fazla büyümezmiş. Orakla biçmek suretiyle buğdayı hasat ederlermiş. Benzer üretim ve hasat yöntemleri tükettiğimiz hemen hemen her grup meyve, sebze, bakliyat vb. tip tarım ürününde günümüzde çok değişmişitir. Bu değişimin kolaylık sağladığı kesin ancak sağlığımız açısından ele alındığında durumun pekte öyle olmadığı açık. 


Menderes dönemine kadar ülkemizde kimyasal gübre kullanılmamış organik, doğal ve sürdürülebilir tarım uygulaması hakim olmuştur.

Marshall yardımı ile tarım bölgelerinde ücretsiz kimyasal gübre dağıtılmıştır. Üretici kimyasal gübrede ile elde edilen verimi gördüğünde bu gübre türü daha yaygınlaşmış ve diğer tarım yöntemlerinden vaz geçmiştir.

Bu gübrenin kullanımının ne kadar tehlikeli oldu şimdilerde daha fazla biliniyor.

Kullanılan gübrelerde bulunan nitrat, şayet 1 ton suda 5 gr seviyesinde tespit edilirse Sağlık bakanlığınca o suyun kullanımı yasaklanıyor. Arıtma tesis edilmesi gerekiyor.

Ancak, nitrat kullanıldığı alana göre buğdayın kökünden sapına, başağından tohumuna kadar her bölgesine nüfus ediyor. Aynı gübre tipi domatesten ıspanağa, elmadan, armuda her türlü tarım için kullanılıyor. Kanserin hızla yayılması ve kanser vakalarının çokluğunun başlıca nedeni kimyasal gübredir.


Bu nedenle sürdürülebilir ve doğal tarım için kimyasal gübre kullanmayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder