Kimyasal Gübreler Kanser Yapar!
Ülkemizde 1960 yıllardan önce kimyasal gübre kullanımı hiç yok denilecek kadar
azmış. Ekinler bakımsızlıktan fazla büyümezmiş. Orakla biçmek suretiyle buğdayı
hasat ederlermiş. Benzer üretim ve hasat yöntemleri tükettiğimiz hemen hemen
her grup meyve, sebze, bakliyat vb. tip tarım ürününde günümüzde çok
değişmişitir. Bu değişimin kolaylık sağladığı kesin ancak sağlığımız açısından
ele alındığında durumun pekte öyle olmadığı açık.
Menderes dönemine kadar ülkemizde
kimyasal gübre kullanılmamış organik, doğal ve sürdürülebilir tarım uygulaması
hakim olmuştur.
Marshall yardımı ile tarım bölgelerinde
ücretsiz kimyasal gübre dağıtılmıştır. Üretici kimyasal gübrede ile elde edilen
verimi gördüğünde bu gübre türü daha yaygınlaşmış ve diğer tarım yöntemlerinden
vaz geçmiştir.
Bu gübrenin kullanımının ne kadar
tehlikeli oldu şimdilerde daha fazla biliniyor.
Kullanılan gübrelerde bulunan nitrat,
şayet 1 ton suda 5 gr seviyesinde tespit edilirse Sağlık bakanlığınca o suyun
kullanımı yasaklanıyor. Arıtma tesis edilmesi gerekiyor.
Ancak, nitrat kullanıldığı alana göre
buğdayın kökünden sapına, başağından tohumuna kadar her bölgesine nüfus ediyor.
Aynı gübre tipi domatesten ıspanağa, elmadan, armuda her türlü tarım için
kullanılıyor. Kanserin hızla
yayılması ve kanser vakalarının çokluğunun başlıca nedeni kimyasal gübredir.
Bu nedenle sürdürülebilir ve doğal tarım
için kimyasal gübre
kullanmayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder