1 Mayıs 2015 Cuma

TOPRAK BİLGİSİ

TOPRAK BİLGİSİ


TOPRAĞIN OLUŞU: 

Genel olarak kabul edilen bir teoriye göre dünya, güneşten kopmuş ateşten bir kütle idi. Boşlukta dönerken zamanla soğuyan bu kütlenin üzeri sert bir kabuk halini almıştır. Bu sert kabuğu oluşturan kayaların milyonlarca yıl boyunca çeşitli etkilerle ufalanıp ayrışması ve sonradan içine organik maddelerin karışmasıyla toprak oluşmuştur. Bu parçalanmada fiziksel, kimyasal ve biyolojik olaylar ortaklaşa rol oynamıştır. Halen bu kuvvetler etkisini göstermekte ve toprak oluşumu gerçekleşmektedir.


TOPRAĞIN TANIMI: 

Kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemi barındıran, bitkilere durak ve besin kaynağı vazifesi gören bir maddedir.

TOPRAĞIN GENEL YAPISI:

1) Mineral parçacıklar
2) Toprak organik maddesi
3) Toprak suyu
4) Toprak havası


Mineral Parçacıklar: Toprağın inorganik parçaları da denir. Kayalardan başlayarak çakıl, taş, kum, şilt ve kil tanelerini kapsar. Kimyasal yapı ve büyüklük açısından farklılık gösterirler. Kum tanecikleri gözle görülebilir iriliktedir. Toprağa pürüzlük etkisi kazandırır. Şilt tanecikleri toprağa talk pudrası veya kuru un gibi pürüzlük verir. Kil tanecikleri ise en küçük parçacıklardır. Gözle görülmezler. Nemli iken yapışkan ve plastikidir. Kuru iken sert ve birbirine sıkı bir şekilde bağlanırlar.

Toprak Organik Maddesi: Bitki ve hayvan artıklarının toprakta birikmesi ile oluşur. Toprağa henüz düşmüş yaprak, kök ve çeşitli bitki artıkları ile bunlardan ayrışmış ve ayrışma aşamasındaki her türlü madde toprak organik maddesini oluşturur. Toprakta yaşayan bakteriler, mantarlar, algler, protozoalar, toprak solucanları ve çeşitli larvalar; toprağa düşen bütün organik maddeleri parçalar ve ayrıştırarak organik artıkları sağlar. Toprağa düşen bitkisel ve hayvansal artıklar mikroorganizmaların yaşama ve beslenme ortamını teşkil eder.

Toprak Suyu: Gerek toprak içinde serbest halde bulunan gerekse toprak taneciklerine belli bir yüzey kuvvetiyle tutulan sudan oluşur. Suyun bizzat kendisi veya suda erimiş karbonik asitin eritici özelliği sebebiyle toprak suyu az ya da çok çözünmüş tuzlan ve organik maddeleri içerir. Su, toprağa yağışlarla ya da sulama yoluyla gelmektedir. Bir bölümü toprak içine sızmakta, bir bölümü toprak içinde tutulmaktadır. Daha aşağılara ilerleyen su, yeraltı sularına bir şekilde ulaşıp ortamdan uzaklaşır.

Toprak Havası: Toprak havasının bileşimi atmosfer havasından farklıdır. Yaklaşık 10-20 kat fazla karbondioksit içerir. Oksijen toprakta bitki köklerinin solunumu ve bakterilerin yaşamaları için gerekli bir gazdır. Toprak havasında fazlaca bulunan karbondioksit, su ile birleşince karbonik asit oluşur. Karbonik asit çözücü bir etkiye sahip olduğundan mineralleri etkileyerek bitkilerin gereksinimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder